fredag 20 juli 2012

Husqvarna fabriksmuseum/ Husqvarna factory museum

Igår drog jag alltså iväg både min och min systers familj (tvillingarna var ju hemma och "slapp") till fabriksmuseet i Huskvarna. Det är mycket större än jag hade trott och inkluderar både den gamla fabriksbyggnaden, fallet med en kvarnruin från 1700-talet och en smedja från 1800-talet, som man tyvärr inte får gå in i.

För mig var naturligtvis symaskinerna huvudattraktionen, men Husqvarna är ju verkligen den gamla sortens bruk som tillverkat allt möjligt: gräsklippare, motorcyklar, spisar, cyklar, vapen (bruket startades som krutbruk och gevärsfaktori på 1600-talet), mikrovågsugnar, tvättmaskiner och motorsågar bland annat.

Man kunde bland annat se ett 50-talskök med precis såna skåp som jag vill ha (om jag inte bodde i hyresrätt):
A '50s kitchen with just the type of cupboards I would love to have (if I didn't rent my flat):


Närbild på "veckotvättmaskinen":
A close-up of the "weekly laundry machine":



Cyklar tillverkades också länge och det fanns fantastiska exemplar från 1800-talet med fälgar och stänkskärm av trä. De här är dock från 1900-talet:
Some of the bikes made at the factory:


Man gjorde vedspisar, en del var jättevackra, men var också tidiga med elspisar - den här är från 1920-talet:
Electric stove from the 1920s:


Och så symaskiner förstås:
And sewing machines of course:


Är hon inte vacker? Isn't she a real beauty?

I våras, när jag jobbade på en ansökan om forskningsmedel för ett projekt som behandlar hemsömnad av kläder (för eget och familjens bruk) i Sverige från 1940 till idag läste jag en väldigt intressant avhandling av etnologen Louise Waldén som handlade mycket om Huskvarna samhälle, Husqvarnafabriken och om symaskinerna; Genom symaskinens nålsöga. teknik och social förändring i kvinnokultur och manskultur, heter den. Den är från 1990 och det teoretiska resonemanget kan kännas lite ålderdomligt idag, men man lär sig oerhört mycket intressant om symaskinernas och hemsömnadens historia här i Sverige så låna den och läs. Att ha läst den var förstås till stor glädje när jag gick på museet, även om man definitivt klarade sig med de mycket informativa skyltarna.

Museibutiken hade tyvärr inte det som jag allra helst hade velat ha: ett häfte med presentation och återigen av alla symaskinsmodeller, men många andra trevliga skrifter och därtill nytryck av reklamaffischer från 1910-talet och framåt, något som borde passa vintageentusiaster inom många områden - det mesta var ju inte symaskinsreklam. Jag köpte tre som jag ska rama in:



Rickard, Maja and I, plus my sister's family went to the Husqvarna factory museum on Thursday morning. It was larger than I had thought tha tit would be and included the old factory buildings, the ruins of an 18th century mill in the waterfall and a late 19th century smithy, which unfortunately isn't open to the public. Like many of these early mechanical factories Husqvarna made (and still makes in some cases) a variety of products such as: rifles (the company was started as a weapons factory in the 17th century), wood and electrical stoves, chainsaws, bikes, motorcycles, lawn mowers and many other things - and of course: sewing machines.
In the museum shop they didn't have what I most desired: a booklet with presentation of and dates for all theri sewing machine models, but they other interesting literature and lovely  re-prints of some of their vintage ads, from the 1910s onwards, and I bought the ones above, that I'm going to frame.



12 kommentarer:

  1. Exakt en sådan symaskin som på bilden har jag i min hall. Ärvt av min faster.

    SvaraRadera
  2. Schysst. Naturligtvis hade jag inte med något foto av min gamla Husqvarna så att jag hade kunnat identifiera den - jag måste nog åka till Huskvarna igen.

    SvaraRadera
  3. Åååh, fint!
    jag vill ha sådär snea köksluckor, fast jag bor i bostadsrätt men har ingen lust att lägga pengar på de i en liten lägenhet :/
    Du får skaffa sånna luckor om du flyttar senare

    SvaraRadera
  4. Tekniskt sett kan jag skaffa det när som helst eftersom min styvfar rev ut de gamla i hans föräldrars hus och de ligger i hans lada nu, men jag har ju som sagt ingenstans att sätta dem.

    SvaraRadera
  5. Såna där köksskåp med skjutluckor har jag! I min hyresrätt! Älskar dem.

    SvaraRadera
  6. Skjutluckor är så fantastiskt!

    Jag bor långt ifrån Husqvarnas museum tyvärr, men jag skulle definitivt göra en omväg för det - verkar jättefint. Vi har ju t o m en gammal Husqvarna järnspis på landet, en pytte-en.

    SvaraRadera
  7. Det muséet ska jag lägga på minnet. Låter som något för mig. Men jag förstår inte hajpen med skjutluckor. Sonen och svärdottern har just satt in sådana överskåp i sitt kök. Min barndoms skeva luckor, som snudd på svårligen gick att skjuta vare sig åt det ena eller andra hållet ger dåliga vibbar. Plus att det är mycket mer överskådligt att öppna båda skåpsdörrarna på en gång.

    SvaraRadera
  8. Det är inte så mycket skjutluckorna som de lutande skåpen i pastellfärg.

    SvaraRadera
  9. Hur har det gått med det nämnda forskningsprojektet? Har en bok som skulle passa in.

    SvaraRadera
  10. Besked kommer i slutet av oktober.

    SvaraRadera
  11. Ok. Jag hoppas det går vägen :-) !! En bok från Tuppens i Norrköping från kanske 50-tal om hur man förväntas sy sina hemtextilier, barnkläder, skjortor mm är det i alla fall. Loppisfynd.

    SvaraRadera