fredag 17 januari 2014

Utmaning nr 2: Innovation

I will make a separate post about this in English, because it will be incredibly long otherwise

I ett tidigare blogginlägg argumenterade jag för varför den här typen av omlottklänning, kallad skyddsrock och senare städrock, kunde ses som en innovation i klädedräkten under 20-30-talet. Eller kanske framför allt en följd av en social förändring, där medelklasskvinnor på grund av det som i samtiden kallades "hembiträdesproblemet" (dvs. bristen på kvinnor som ville bli tjänstefolk när det fanns industriarbete att tillgå där din fritid var din egen och betalningen oftast var bättre) var tvungna att utföra en stor del av hushållsarbetet själva. Kvinnor ur arbetarklassen och på landsbygden hade förstås hela tiden utfört hushållsarbete i de kläder som de hade annars också, men den här typen av klänning riktades just till medelklasshemmafrun som skulle se snygg och piffig ut samtidigt som hon arbetade.
   I svenska samtida tidningar talas de om som en amerikansk typ av rock eller förkläde och det är mycket riktigt där som de uppfinns. Den blivande president Hoover var en mycket aktiv förespråkare för vad som kom att kallas "the Hoover apron", dvs ungefär denna typ av klänning. Genom dess tvättbarhet, något som då var ett undantag då de flesta kläder som användes inte kunde vattentvättas, skulle de leda till en bättre hygien i livsmedelsframställningen.
   Hygien är också något som vi ser i den svenska användningen av dem, i denna katalog från Oscar Ahrén 1941 talas bland annat om sjuksköterskor och andra som måste bära skyddsrock.Jag har ju sytt massor av städrockar/hemmaklänningar tidigare, men oftast i 40- eller 50-talsmodell och för att lägga mig närmare själva "innovationen" i tid valde jag den här gången att satsa på en modell från slutet av 20-talet-början av 30-talet. Jag tänkte att det skulle bli alldeles gräsligt på mig, men det blev faktiskt inte så illa alls.


Den har hittills bland annat fått göra tjänst i tvättstugan och i dammande av bokhyllor. Samt massa slappande i soffan ;)

Förebilden var i första hand den här, som ni kan se av volangerna, uddarna i nederkanten och bandkantningen:


För konstruktionen tittade jag bland annat på den här, som visar insidan. Jag har dock bara ett bystveck i sidan och ett som går upp mot ärmhålet. Det senare var inte planerat, men det blev mycket bättre så.


Jag är inte säker på när band med brodyr började användas, men de var för söta för att låta bli. Snedremsa i precis rätt färg hade jag turligt nog på en hel 25-metersrulle som jag köpt för tjugo spänn när en tygaffär stängde. Mna vet aldrig när man kan komma att behöva sådant.

1 kommentar: