tisdag 11 mars 2014

Två ruggigt bra böcker

Dagen har tillbringats läsande de rent ut sagt jättebra böckerna "Könspolitiska nyckeltexter I och II". Ibland har jag läst själva texterna, som sträcker sig från 1830-tal till idag, och det kommenterande kapitlet, ibland har jag bara läst det senare. Och de är så bra! Med inledningarnas beskrivning av samhället under de aktuella perioderna får man en härlig förståelse för inte bara kvinnors väg mot rättigheter, utan rent allmänt om frågor som rör kön, dvs både kvinnor och män, och sexualitet i Sverige. Där finns Carl Jonas Love Almqvist, Ellen Key, Selma Lagerlöf och Alva Myrdal, Lukas Moodyson och Nina Lekander - och en massa andra, som är mer okända, och debatter som många av oss inte kände till att de fanns.
Kan inte nog rekommenderas. Och finns därtill förmodligen på ett bibliotek i din närhet. Eller så bör de köpa in dem, vilket man kan föreslå.


För övrigt har solen skinit så det mesta av läsningen har tillbringats i underkläderna på balkongen. Riktigt bra får jag säga.

I recommend two books with selected Swedish source texts concerning gender issues, from the 1830s up to today. With good commentary by scholars from various fields.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar