tisdag 15 oktober 2013

Jag ska på fest/ I'm going to a party

Och inte vilket party som helst; utan Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkulturs middag den 6/11, efter deras högtidssammanträde.


Det är alltså därför som jag har gett mig på finschalen till folkdräkten 12 år efter att jag sydde själva dräkten. Det krävs ju högtidsdräkt på både sammanträde och middag. Den medbjudne maken slipper och stannar hemma i Göteborg. Orsaken till festen är att jag har fått ett pris för min forskning om den medeltida och tidigmoderna klädedräkten och det kom som en total överraskning. Det är inget man söker och jag visste inte ens att det fanns ett pris för forskning om svensk folkkultur innan brevet kom för ett par veckor sen. Jag blev både chockad och glad och inte så lite nervös: min bakgrund är inte sådan att jag brukar gå på finare tillställningar. Folkdräkten kommer dock att hjälpa mig att känna mig trygg och säker.

And not just any party, but a dinner at the castle in Uppsala held by the Royal Gustavus Adolphus Academy for Swedish Folk Culture on the 6th of November. This meeting and dinner requires formal attire, which in Sweden means (for a woman) either a floor length dress or folk costume, the men wear tail coats with white waistcoats or folk costume). That's the reason why I have started on the embroidery for the festive scarf for my folk costume 12 years after I made teh rest of it. I am to recieve a prize for my research on medieval and early modern clothing and I was really surprised when the letter came. You see, it's not a scholarship that you apply for, it's the board of the Academy who decides and I didn't even know there was such a prize. I was simply in chock. But happy. And more than a little nervous; I don't come from a background where you go to formal dinners in castles. The folk costum will help me to feel secure and calm though.

6 kommentarer:

 1. Sååå häftigt! :-)

  SvaraRadera
 2. Grattis! Hur kan jag som lekman ta del av de bitar av din forskning som s.a.s. är offentlig? Jag kommer tyvärr inte åt din artikel i Costume i nuläget, kanske nästa termin...

  SvaraRadera
 3. Avhandlingen kan man få tag i gratis här: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/16894

  SvaraRadera
 4. Fia Makalös Lindblom19 oktober 2013 kl. 23:26

  Grattis och hurra för dig! Håller tummarna för att du är kry nog att genomföra föreläsningen i Söderköping på torsdag, samt att jag får fatt på en barnvakt. Har bespetsat mig på den, ser du :-)

  SvaraRadera
 5. Det blir inget på torsdag tyvärr, vi skjuter upp den till den 5/11 och så senarelägger vi den föreläsning som jag skulle ha hållit då - om stickningens historia.

  SvaraRadera