söndag 12 januari 2014

Utmaning nummer två - planer/ Challenge #2 - plans

Temat för utmaning nummer två var "innovations". Först tolkade jag det väldigt bokstavligt och hade svårt att komma på något; med undantag av symaskinen, blixtlåset, elastiska material och syntettyger hade jag svårt att komma på något som verkligen var uppfinningar. Dessutom skulle det man gjorde ligga nära i tiden till uppfinningen. Sen insåg jag att även nyheter i klädedräkten och modet, som t ex när man övergick från rektangulär konstruktion till tillskurna kläder under senmedeltiden kunde passa. Dock är jag begränsad i mitt val av projekt av att mitt sår fortfarande läcker och magen är lite öm och svullen, så en tajt 1300-talsklänning fanns inte på listan.
   Istället valde jag att göra något som jag ändå hade tänkt göra, fast lite annorlunda. Jag hade köpt ett tryckt bomullstyg på Stoff&Stil för att göra en hemmaklänning i och själva tyget bara skriker 30-tal till mig, så det ska bli en omlotthemmaklänning á la sent 20-tal - tidigt 30-tal. Det är en innovation, eftersom de riktade sig till en helt ny typ av medelklasshusmödrar, kvinnor som nu själva gjorde allt eller delar av hushållsarbetet. Och även om man i USA propagerade för den redan under första världskriget så slog den inte igenom förrän på 20-talet där och på 30-talet i Europa.

Det här är tyget:
This is the fabric:


Och det här är typen av klänning:
And this is the type of dress


Det kommer att bli en rätt söt hemmaklänning, inte bara en "skyddsrock" som de kallades, så jag kommer nog att sätta en volang på kragen.

I have decided that for this challenge I am going to make a late '20s-early '30s wrap over house dress. While there was propaganda for this dress type already during WWI in the US, they didn't have their breakthrough until the '20s and really didn't reach Europe until ca 1930, so I feel justified in calling it an innovation. Because it really is, it was designed for a whole new type of middle class housewife: someone who actually did her house work herself, with none or just a smaller part of it done by servants. Usually I make my housedresses in a way that accentuates the waist, but with the wound not yet healed and my abdomen still swollen after the surgery I think this earlier typ will be better. The fabric, which I got from Stoff&Stil a couple of months ago also has a very '30s look and colour. 
  It will be a pretty, rather than just utilitarian house dress, so I will probably add a flounce to the collar.

2 kommentarer:

  1. Vilket sött tyg! Det kommer att bli jättefint!

    SvaraRadera
  2. Njaa, har provat en gång nu och det kommer att vara ett fint tyg på en väldigt tjock tant. Men det är okej, för det fanns tjocka tanter år 1930 också.

    SvaraRadera